Константин Стаменов: Искаме да има яснота и предвидимост
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Константин Стаменов: Искаме да има яснота и предвидимост

/КРОСС/ Настояваме да има компенсации заради цените на електроенергията и природния газ. Искаме да има яснота и предвидимост. Силно се надяваме да ни да дадат компенсации, за да можем да запазим цените на стоките ни и обществото да бъде предпазено от допълнителна инфлация. Това заяви председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Първоначално беше анонсирано, че вероятното увеличението ще бъде 35%, но трябва да се знае, че по наша информация, ако бяха запазени доставките от „Газпром“, цената щеше да е 123 лв. Т.е. тези 162 лв. спрямо тези 123 лв. е 31-31% увеличение. Затова сега ние ще претендираме да имаме компенсация до цената на микса между Азербайджан и „Газпром“, която за май трябваше да бъде 123 лв.“, заяви Стаменов.

По думите му след разговори с енергийния министър браншът е получил уверения за компенсации за природния газ за май и юни. Протестът на 18 май обаче ще бъде проведен, подчерта той.

Според него заради кризата с цените на природния газ както у нас, така и в Европа, темата за местен добив трябва да се постави на първо място. „Трябва да се обсъдят възможностите за премахване на мораториума върху добив на газ в България и ограниченията за конвенционален и шистов газ“, посочи председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни.