Драстично поскъпване на дрехи и обувки у нас
Секция: ИКОНОМИКА
16 Май 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драстично поскъпване на дрехи и обувки у нас

/КРОСС/ През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините за дрехи и обувки, идва на нови, по-високи цени. Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените и забавени доставки значително увеличават и разходите за производство. Европейските производители купуват памук и вълна основно от далечни пазари, а логистичните разходи са скочили с пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача с между 30 и 50%. А най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки вълни.

Всичко започва с производството на текстилни влакна, минава през преработването им в нишки, платове и прежда, докато достигне до шивашките фабрики и витрините на  големите модни бутици. Всяка стъпка от пътя вече е свързана с нови, по-високи разходи, категорични са и производителите, и търговците.

„След нова година спряхме вече и да смятаме. Всяка седмица има някакво увеличение на всичко, което ние снабдяваме”, казва Миглена Христова, която е собственик на шивашка фабрика.

След близо 30 години в производството на дрехи, сметката за Радина Банкова никога не е била толкова сложна. Хиляди трикотажни облекла, произведени тук, достигат до магазините у нас, както и до лъскавите витрини на Европа, Съединените щати и Канада. След две години на пандемия и няколко месеца на война, отново пресмята разходите за производство им. Растат, както цените на материалите, така и сроковете за доставката им.

„Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш кога точно ще дойде. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, защото в Европа не се произвежда нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна”, казва производителят на модни облекла.

Даниела Зарева внася консумативи и аксесоари, които се влагат в производството на дрехи - от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Разказва, че всяка следваща доставка идва на нови, по-високи цени.

През лятото се очаква нов скок, но по-малък, тъй като цените от фабриките са договорени преди сезонът да е започнал. От есента обаче ръстът на щандовете ще е значителен, предупреждават търговците.