На 22-и май е стартът на осмия Маратон на приятелството в Плевен
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Май 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 22-и май е стартът на осмия  Маратон на приятелството в Плевен

/КРОСС/ Заповядайте на старта на осмото издание на Маратона на приятелството, който ще се състои на 22 май 2022 на централния площад в Плевен. Състезанието за поредна година ще привлече над 400 участници на възраст до 85 години от различни държави, сред които Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка.

Стартът ще бъде разположен в близост до емблематичния за града мавзолей-параклис „Свети Георги Победоносец“.

Маратонът в Плевен е спортно събитие, което популяризира както активния начин на живот, така и благотворителността. Мотото на тазгодишното издание е „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“.

Освен за развитието на благотворителността, Маратонът на приятелството работи и за насърчаване на доброволчеството.

Вицепремиерът по регионално развитие и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, дипломатът от британското посолство Оливър Патен са сред доброволците, които ще се включат със семействата си в помощ на участниците.

Ще ви очакваме на 22 май 2022,  в 9 часа на старта на осмото издание на Маратона на приятелството.

Регистрацията за състезанието продължава на уебсайта http://plevenmarathon.com/ до 18-и май, като ще има възможност за записване и на място на 21-и май за дългите дистанции, както и в деня на събитието за 3-километровия крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids.

Дисциплините, в които ще се включат над 400-те участника в тазгодишното издание на Маратона на приятелството са  класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“ и Fun Run Kids – детско бягане с безплатна регистрация. Основният старт за дългите дистанции (маратон и полумаратон) ще бъде даден точно в 9 часа, за 10 км и щафета – в 9:05 ч., а всички, които се включат в бягането на 3 километра, ще потеглят в 9:07 ч. От 9:25 ч. пък ще започнат отделните стартове според възрастовата група за децата, които участват във Fun Run Kids. Освен състезателна част, събитието ще предложи и забавна програма на централния площад в Плевен. От 10:45 до 13:30 ч. на зелените площи около старт-финала ще се проведат и игрите „Парк+“. Те са отворени за всички желаещи и ще включват йога, федербал, тенис, мини-волейбол, уроци по танци и други занимания. На сцената пък ще бъдат представени демонстрации със спортни клубове и културно-музикална програма.

Интересно за тазгодишното издание е, че привлича още повече хора, които ще помогнат с безвъзмездния си труд. Сред тях са много ученици, пенсионери и други хора от Плевен и страната, голяма група доброволци от Румъния, представители на румънското посолство, както и вицепремиерът по регионално развитие и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и дипломатът от британското посолство Оливър Патен. „Имаше една много хубава българска песен, в която се пееше - ако си дал на някого нещо от себе си, не си живял напразно. Затова и никога не съм пестил време, енергия и сили, когато мога да помогна. А участието в маратон с благородна цел като този в Плевен е не само привилегия, но и удоволствие. Затова всяка година се включваме в него с моето семейство“, каза министър Караджов, който реши да подкрепи организаторите, доброволствайки заедно с цялото си семейство. „Силни сме, обединени за една добра социална кауза и за още по-добър живот на цялата общност“, добави по повод доброволчеството основният организатор на маратона – Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“.

Всички участници и решилите да направят дарение ще подкрепят инициатива на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения – гр. Плевен. По този начин ще бъдат осигурени материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр. Плевен. Всеки, който пожелае да подкрепи каузата, може да го направи с дарение от уебсайта на събитието – https://plevenmarathon.com/cause/.

Осмият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“ фондация „Светът на Мария", Фондация “Сошъл Фючър–Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СКЛА Феникс, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, „Аутизъм Днес“. Събитието се провежда с подкрепата на компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им, сред тях са „Евроинс“, PwC, Asics, както и напитките Vidas и MaxDynamics, водата Devin, магазини Metro, Decathlon и Running Zone, издателство „СофтПрес“, Palfinder, Нестле, преводаческа агенция Interlang, десертите Leya, биохраните Harmonica, Kingly, Sircrow, JA Bulgaria, Stanimira Chocolate House, MacDonalds, хранителните добавки Dopple Herz, Right Rental, Fit&Shape, Ротари Клуб София, с домакинството на хотел „Ростов“ и онлайн стрийминга на „Спринт“.