Ивайло Вълев от Плевен спечели Маратон на приятелството, Теодора Петкова е номер 1 при жените
Секция: СПОРТ
22 Май 2022 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Вълев от Плевен спечели Маратон на приятелството, Теодора Петкова е номер 1 при жените

/КРОСС/ Ивайло Вълев от Плевен спечели осмото издание на Маратон на приятелството в класическата дистанция 42,195 километра. Той финишира с време 2 часа 37 мин. и 23 сек. След него се наредиха Живко Желязков с време 3 часа 17 мин. и 16 сек, трети е Станимир Статев с 3 часа 24 мин. и 52 сек. В тази дистанция взеха участие 37 атлети.

При жените най-бърза е Теодора Петкова, успяла да пробяга дистанцията за 3 часа 17 мин. и 33 сек. На второ място се класира Борислава Видева с време 3 часа 24 мин. и 51 сек, трета е Виктория Николова с 3 часа 34 мин. и 19 сек.

В полумаратона при мъжете най-бърз е испанецът Хуан Пабло Руиз с време 1 час 20 мин. и 13 сек. При жените на първо място е Мария Михайлова, пробягала дистанцията от 21.1 км за 1 час 39 мин. и 25 сек.
В дистанцията на 10.5 км най-бърз при мъжете е Ангел Ангелов с време 38 мин. и 21 сек., а при жените - Ния Йотова с време 44 мин. и 21 сек. При щафетната дисциплина победители са Иво и Валентин Илиеви, постигнали време от 1 час 25 мин. и 52 сек.

Специални награди бяха връчени на ветераните маратонци Бойко Златанов, Малина Иванова и Васил Грозев.
Общо 582 атлети в различните дисциплини и дистанции се включиха събитието в Плевен днес. Тази година имаше бегачи от Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, България, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка. Организаторите отичат рекорден брой деца, които се включиха в Fun Run Kids - 284.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и дипломатът от британското посолство Оливър Патен бяха сред доброволците, които се включиха със семействата си в помощ на участниците.

Маратонът в Плевен е спортно събитие, което популяризира както активния начин на живот, така и благотворителността. Мотото на тазгодишното издание е "Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения".