Предстоящи събития в страната на 23 май 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
23 Май 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Предстоящи събития в страната на 23 май 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.

От 10.00 часа на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени.

 

***

София.

От 10.00 часа Академията на МВР тържествено ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ректорът на Академията старши комисар доц. д-р Иван Видолов ще произнесе поздравително слово. Преподаватели, служителите и курсанти от Академията ще бъдат отличени за приноса им към науката, служебните постижения и отличния им успех.

Ще присъстват представители на политическото и професионално ръководство на МВР, ръководството на АМВР, преподаватели и служители, курсанти.

 

***

София.

От 10.30 часа в София Картинг Ринг ще се проведе за пресконференция по повод четвъртото издание на "Еко 24 часа на България"

 

***

София.

От 11.00 часа отваря врати Образователен център на ЕКОПАК. Образователният център на ЕКОПАК се намира на ул. „Неделчо Бончев“ 3.

 

***

София.

От 12.30 часа в галерия на открито „Градска градина“ пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита изложбата „300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История Славянобългарска“, организирана от Централна библиотека на БАН.

 

***

София.

От 23 до 25 май 2022 г. с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Светия Синод на Българката православна църква – Българска патриаршия, с разрешение на Вселенския патриарх Вартоломей и Свещения Кинотис на Света Гора – Атон, в София ще пристигнат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

12:00 ч. – Посрещане на светите мощи на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Александър Стамболийски“, които с литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм „Света Неделя“;

12:20 ч. – Посрещане на светите мощи в митрополитската катедрала „Света Неделя“;

12:30 ч. – Молебен пред светите мощи;

13:00 ч. – Всенародно поклонение пред светините;

17:00 ч. – Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;

18:00 – 23:00 ч. – Всенародно поклонение. (При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

 

***

София.

От 19:30 часа в Топлоцентрала ще има публично споделяне на резултатите от проекта Горещи тела, който подкрепя, стимулира и възпитава нови поколения артисти в областта на хореографията и танца.

 

***

Бургас.

От 13.00 часа в Конгресния център до Морска гара Бургас по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, ще се състои тържествена церемония, на която ще бъдат отличени за постигнати високи резултати над 80 учители от бургаски детски градини и училища.

 

***

Варна.

От 11.00 часа в Юнашкия салон ще бъдат раздадени Годишните награди „Варна“. Общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието ще бъдат удостоени с награди, след решение на Общинския съвет.

 

***

Русе.

От 13.00 часа, в двора на училище “Олимпи Панов” ще се проведе награждаване на отличените участници в конкурс за есе на тема: "За буквите".

 

***

Шумен.

От 13.00 часа в зала 2 на Областна администрация ще се проведе пресконференция по повод Образователен форум на тема „Обмяна на педагогически практики и новатори в действие“