Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка
Секция: СВЯТ
23 Май 2022 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка

/КРОСС/ Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка. 35-годишен мъж е бил приет в болница във Виена с класически симптоми на заболяването.

Австрийските здравни власти се опитват да проследят контактите на мъжа. Повече от 80 случая на маймунска шарка до момента са открити в 15 страни в Европа, Съединените щати, Канада, Австралия и Израел.

Вирусът е често срещан в части от Централна и Западна Африка, не се разпространява лесно и протича леко. Въпросът беше обсъден на форум на Световната здравна организация в Женева.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус подчерта, че светът е изправен пред огромни предизвикателства, включително COVID-19, войната в Украйна и маймунската шарка.

Пандемията със сигурност не е приключила, въпреки спада в броя на случаите след пика на вълната на варианта Омикрон, предупреди генералният секретар на Световната здравна организация.

"Това не е приключило никъде, докато не приключи навсякъде. Броят на регистрираните случаи нараства в близо 70 страни от всички региони и това се случва в свят, в който броят на извършваните тестове спадна рязко. Смъртните случаи растат в моя континент Африка - континентът с най-ниското ваксинационно покритие. Този вирус ни изненадва на всяка крачка и не можем да предвидим разпространението и интензивността му", заяви Тедрос Гебрейесус, генерален секретар на СЗО.