Празнуваме 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура
Секция: КУЛТУРА
24 Май 2022 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнуваме 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

/КРОСС/ На 24 май честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден се отдава почит на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с тържества.

София отбелязва тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски с най-масовото изпълнение на всеучилищния химн. Церемонията пред Националната библиотека започва в 11.00 часа.

За първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Ще бъдат отбелязани и 50 години от поставянето на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

Празничното шествие ще започне от площада пред Археологическия музей и ще завърши пред паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека. Това временно ще наложи забрана за престой и паркиране в голяма част от центъра на София - От 8 сутринта до 11 часа се забранява и движението по част от централните улици, сред които "Цар Освободител" и "Княз Александър Първи", “Оборище”.