Мащабни протести готвят артистите в началото на есента
Секция: КУЛТУРА
12 Юни 2022 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мащабни протести готвят артистите в началото на есента

/КРОСС/ На мащабни протести се готвят да излязат артистите в цялата страна в началото на есента. Причината - намаляването на бюджета за култура и исканията за по-високи заплати. Новината съобщи Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

По думите му чрез актуализацията на бюджета с един милион и 400 хиляди лева по-малко ще са парите за сектор култура. За намаляването на парите за сектор "култура" заговори и тази сутрин Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя посочи още, че средствата за спорт в проекта за актуализацията на бюджета също липсват.

"Може ли да игнорираш спорта въобще, от културата да вземеш парици, а да сложиш едни близо 350 млн. лв. за ефективно управление на държавата и повишаване на трудовите възнаграждения на тези, които ефективно ни управляват?" - попита Зайкова тази сутрин. Артистите ще настояват за стартова заплата от минимум 1500 лева и повече пари за култура.

"Идеята ни е представленията в цялата страна да започват с половин час закъснение, като преди начало на представление колегите-актьори, готови за спектакъла, излизат и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени медии и цялата общественост на града, в който работят, за да може колегите да разкажат защо протестират, какви са техните изисквания, за да може наистина да стигне до ушите на хората, които имат възможността да вземат някакви решения", посочи Христо Мутафчиев.

Пред ФрогНюз актьорът Филип Аврамов също заяви, че ще има протести и прикани всички свои колеги да се включат в изработването на декларация.