Министър Проданов: Около 6 млн. туристи очакваме това лято
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2022 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Проданов: Около 6 млн. туристи очакваме това лято

/КРОСС/ През предстоящия летен сезон очакваме между 5.5 млн. и 6 млн. туристи. Посещенията ще са най-много от Полша, Унгария, Румъния, Германия, Великобритания, Сърбия, Чехия, Израел и др. Очакваме да няма отлив на родни туристи, защото много българи харесват българското Черноморие. Това каза министърът на туризма Христо Проданов по време на пресконференция в курортен комплекс "Златни пясъци" по повод официалното откриване на летния туристически сезон.

„Искаме ясно да дадем послание, че България предлага отлични условия за почивка, и същевременно е сигурна дестинация – нашето Черно море е сигурна и спокойна зона, а ние имаме дългогодишни традиции на качество и гостоприемство в туризма“, каза министър Проданов и допълни, че е оптимист за предстоящия летен сезон въпреки кризите през последните години.

По думите му изключително голям приоритет трябва да бъде насърчаването на всички видове туризъм. Наред с традиционните морски и зимен туризъм, за нас е изключително важно да бъде използван потенциалът и на културния туризъм, на спа туризма, на винения и кулинарния туризъм, на здравния туризъм.

В актуализацията на бюджета, която предстои да се разглежда от Народното събрание, е заложено ваучерите за храна да важат и за почивка на работещите, обяви министър Проданов.

С празнично шествие по крайбрежната алея на курортния комплекс "Златни пясъци" беше официално открит летния туристически сезон. Събитието съвпада и с 65-та годишнина от създаването на черноморския курорт.

По покана на министъра на външните работи Теодора Гeнчовска и министъра на туризма Христо Проданов, над 30 ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в Република България, са на посещение на курортния комплекс, за да се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

Двамата министри и представителите на дипломатическия корпус в България участват конференции, посветени на 65-годишнината от създаването на морския курорт и честването на 20 години от основаването на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“. В програмата на събитието е включено посещение на ръководителите на дипломатически мисии и в град Варна.