Започва фестивалът "Пловдив чете"
Секция: КУЛТУРА
13 Юни 2022 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва фестивалът "Пловдив чете"

/КРОСС/  Литературният фестивал "Пловдив чете" се открива тази вечер. По традиция церемонията ще се състои в Античния театър, където ще бъдат връчени наградите "Орфеев венец" за съвременна поезия и "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга.

Програмата на фестивалната седмица включва близо 50 културни събития - срещи с писатели и преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби и концерти. На пловдивската Алея на книгата, която отново ще бъде разположена на площад "Централен", ще бъдат представени 44 издателства.

"Колкото едно общество е по-духовно, толкова то е по–успешно". Водена от това свое убеждение преди 20 години издателката Божана Апостолова става инициатор за провеждането на фестивала „Пловдив чете".

"Неграмотният човек няма как да е успешен, няма как да се случи успешна България", казва Апостолова.

За провеждането на фестивала издателството "Жанет 45" работи в партньорство с Община Пловдив, Асоциация „Българска книга“ и Народна библиотека „Иван Вазов“. 

"Този път силно застъпена в програмата е поезията“, отбелязва Красимир Лозанов, маркетинг директор на издателството.

На 13 юни в галерия „Димитър Георгиев” ще се състои среща с Ниня Мачарашвили и част от екипа, организирал мащабния проект „Тбилиси – световна столица на книгата 2021". Събитието се осъществява с подкрепата на фондация „Пловдив 2019”.

„Фестивалът „Пловдив чете” е един малък героизъм, смята издателят  Манол Пейков.

Предвидена е специална детско-семейна програма, която ще се проведе в литературен кът, уточнява Гергана Георгиева от екипа на издателството.

Над 80 доброволци са ангажирани в организацията на срещите в този пловдивски празник на книгата.

Преди официалното откриване на фестивала от 17 ч. ще се проведе церемонията по връчване на Националните литературни награди за принос в Българската книжовна култура „Христо Г. Данов“.