Българският аристократ на пианото Атанас Куртев с клавирен рецитал на сцената на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици"
Секция: Шоубизнес
13 Юни 2022 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският аристократ на пианото Атанас Куртев с клавирен рецитал на сцената на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици"

/КРОСС/ Наричан българският аристократ на пианото, публиката очаква днес 13 юни (понеделник) от 19 ч. Атанас Куртев да изнесе забележителен клавирен рецитал в Камерна зала “България”, с програма на Александър Скрябин и Цезар Франк.

Атанас Куртев изнася концерти на престижни световни сцени в залите на Берлинската филхармония, Петербургската филхармония и Императорска капела, Московската държавна консерватория „Пьотр Илич Чайковски“, зала „Топан” в Токио, зала „Брамс” във Виена, Голяма зала „Микеланджели” в Болцано (Италия) и др. Сред соловите му изяви се откроява мащабната концертна поредица от тридесет напълно различни „монографични” едностилни рецитала в диапазона от Моцарт до Барток, както и концертният цикъл „Клавирната фантазия през вековете”, включващ фантазии за пиано от двадесет и седем композитора.

За близо пет десетилетия Куртев изнася над 900 концерта в над 20 европейски държави, Африка, Близкия и Далечния изток. Той е първият изпълнител в България на около 50 музикални творби, сред които: симфоничните поеми „Джиновете” от Цезар Франк, „Прометей” и други поеми, сонати и прелюдии от Александър Скрябин, клавирни пиеси от Рихард Вагнер, Ференц Лист, Антон Брукнер, Рихард Щраус, Албан Берг, Димитър Сагаев, Михаил Пеков и др. Има голям брой студийни записи, издадени грамофонни плочи и компактдискове.

Автор е на научни публикации в български и чуждестранни издания. По идейни проекти на Атанас Куртев в седем български града се провеждат международните конкурси за пианисти: „Chopin in memoriam” (Варна), „Шуберт” (Русе), „Шуман-Брамс” (Пловдив), „Руска музика“ (Плевен), „Класика и съвременност” (Стара Загора), „Лист-Барток” и „Скрябин-Рахманинов” (София), „Велики учители” и „Виктор Мержанов” (Кюстендил). Под негово ръководство в България са учредени три музикални дружества: „Шопен”, „Скрябин” и „Рахманинов”. Провежда активна просветителска и изследователска дейност със серия от теоретични разработки. Негови студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” са заслужили над 120 награди от национални и международни конкурси, а бившите му възпитаници от над 10 националности преподават клавирно изкуство из целия свят.                                                                                                                                                                                            

Канен е за участие с научни разработки в международни симпозиуми, както и за ръководител на майсторски класове в повече от 15 държави. Работи като член или председател на жури в над 30 международни клавирни конкурса, като пет от тях са в Русия („Рахманинов”, „Шопен”, „Скрябин”, „Руски сезони”, „Серебряков”).

Именитият пианист е удостояван с национални и международни държавни награди и отличия: „Кристална лира” за педагогическа и изпълнителска дейност, „Златна лира” на СМТДБ, Гран при „Золотая муза”, „Златно перо“, Златен медал на Международния съюз на музикалните дейци в Москва, Орден „Пушкин” от Президента на Русия, Кавалерски кръст към „Орден за заслуги“ от Президента на Полша, Почетен медал от Министерството на културата на Унгария, почетни медали за творчески и научни приноси: „М. В. Ломоносов”, „А. Скрябин“ и „Н. Римски-Корсаков” от руски институции, „Златен век” от Министерството на културата на България и др. Избран е за „Музикант на 2005 година“ от Българското национално радио. Почетен член е на Софийска филхармония, на Научния съвет на Мемориален музей „А. Н. Скрябин“ в Москва, на международни научни редколегии и др.

Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Съорганизатори на събитието са: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата

Програмата на МФ „Софийски музикални седмици” продължава с по няколко културни събития на ден до 2 юли 2022 г. Пълното съдържание на фестивалния афиш е публикувано в страниците: www.sofiaweeks.com, https://www.facebook.com/sofiamusicweeks. Билетите за събитията са в продажба на Касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и онлайн.