10 интересни факта за кафето
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Юни 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 интересни факта за кафето

/КРОСС/ Кафето е една любима напитка на много хора. Може би заради събуждащия ефект, или пък приятния вкус, няма значение – важното е, че всеки втори човек започва деня си с кафе в ръка. Днес ще ви разкажем няколко интересни факта, които едва ли сте чували.

1.Сутрешното кафе всъщност не е лош навик

Сигурно сте чували термина „кафе зависим“. Така се определят хората, които се нуждаят от събуждащата напитка, за да започнат деня си. Е, „зависимост“ е силна дума, особено за този навик, който се оказва далеч по-полезен от колкото си мислим.

Учените доказват, че сутрешна чаша кафе е много повече от зареждане с енергия. Тя предпазва от чернодробни заболявания, понижава рисковете от сърдечна недостатъчност и предпазва от диабет тип 2.

2.Откритие на стадо козички

Знаете ли, че кафето е открито в Етиопия през 1500-те, от козевъд, който видял как козичките му ядът от кафено дърво. След това видял, че поведението им се променя – те имали енергия и не спали по цели нощи. Човекът споделил за това на местните монаси и заедно направили напитка от кафените зърна, благодарение на която стояли будни по цяла нощ и да се молили. Споделили за това на други хора и така кафето се прочуло.

3.Сметаната държи кафето топло

Ако добавите сметана в кафето ви, то ще остане топло с 20% повече време от обикновено. Освен това, млякото добавено в кафето отслабва ефекта на кофеина.

4.Копи Лувак – най-скъпото кафе

Копи Лувак е най-скъпото кафе в света, и е направено от изпражненията на азиатска палмова цивета, която консумира зърната преди те да бъдат използвани. Звучи леко неприятно, но цената му достига до 1200$ за килограм.

5.Кафето е плод

Кафените зърна са семена, които се намират във вътрешността на червени плодове, растящи на храст. Прави ли това кафето плодова напитка?

6.Кафето е втората най-консумирана напитка в света

Знаете ли, че кафето е втората най-консумирана напитка в целия свят, след водата. Също така, то е и втората най-продавана стока в света, след петрола.

7.Кафето може да убива

Да, знаем, че казахме че е полезно, но в прекалено голяма доза, кафето може да ни убие. Всъщност е почти невъзможно, тъй като трябва да бъдат изпити 100 чаши кафе за кратко време.

8.2.25 милиарда чаши кафе на ден

2.25 милиарда чаши кафе на ден се консумират по целия свят. 70% от тях е сорт Арабика, докато само 30% е от сорт Робуста. В някои случаи се пие и смес от двете.

 

9.Кафето е забранено в Мека

През 1511 година, кафето бива забранено със закон в Мека. Защо? Защото се смятало, че пиенето на кафе стимулира бездействие и радикално мислене.

10.Развод заради кафе

В древната арабска култура било позволено на жената да се разведе само и единствено, ако съпругът и не харесва кафето, което тя прави. Само можем да си представим колко важна е била напитката, и ефектът й за тях.