Музей „Етър“ в Габрово показва как се плете с беленица
Секция: Туризъм
15 Юни 2022 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музей „Етър“ в Габрово показва как се плете с беленица

/КРОСС/ Атрактивният квартал „Шести участък“ в Габрово на 17 и 18 юни ще бъде домакин на работилница за традиционно домашно плетене с царевична шума (беленица), съобщи „Труд бг“. Под вещото ръководство на аниматори от музея „Етър“ деца и възрастни ще изработват различни предмети за бита и за украса.

Плетенето и тъкането с беленица са домашни занятия, практикувани в миналото предимно от жени за направата на рогозки, кошници, панери. Днес на работата с беленица се гледа по-скоро като на творческо занимание. От нея се плетат изделия, намиращи приложение в ежедневието – подложки за сервиране, кутии за бижута, чанти, чехли и други. Царевичната шума се оказва подходящ материал и за създаването на стенни пана, кукли за деца и цветя за декорация.

По време на работилницата ще бъде показана и фотографската изложба „Етнообектив“, част от фотоконкурс. Тя е посветена на Еньовден – празник на слънцето, билките и водата, когато по традиция се свиват Еньовденски китки.

Събитието ще се състои пред музейната Дечкова къща на ул. „Опълченска“ № 8. Желаещите могат да го посетят безплатно на 17 юни от 16:00 до 19:00 часа и на 18 юни в интервала 10:00 – 12:00 часа и 16:00 – 18:00 часа.