Астрономи откриха първата скитаща се черна дупка
Секция: Наука
16 Юни 2022 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономи откриха първата скитаща се черна дупка

/КРОСС/ Астономи от Университета на Калифорния в Бъркърли обявиха в сайта на институцията, че най-вероятно са открили първата скитаща се черна дупка. Те са анализирани данни на телескопа "Хъбъл", които са показали обекта.

Според учените има вероятност да става дума и за неутронна звезда. Друг екип от Института за наука с космически телескопи в Балтимор е провел собствен анализ и смята, че по-скоро е черна дупка.

"Колкото и да ни се иска да кажем, че със сигурност е черна дупка, сме длъжни да обявим всички възможни варианти:, коментира Джесика Лу, ръководител на първия екип.

Черните дупки обикновено са в центъра на галактики или най-малкото имат звезди около тях. Този обект обаче се "скита" сам в пространството и затова има сравнително малка за черна дупка маса - между 1,6 пъти и 7.1 пъти масата на Слънцето. Ако допълнителни проучвания потвърдят, че масата е към по-високия край, то със сигурност става дума за черна дупка и тя е първата открита досега, която обикаля пространството самостоятелно, което ще провокира дебати как се е случило това.

Тя се намира на около 5000 светлинни години от Земята, така че не представлява опасност за нея. Учените са я открили чрез техника, която анализира движението и изкривяването на светлината около космически обекти заради тяхната гравитация. Това позволява засичане на самотни и малки обекти, включително и да се измери теглото им. Учените предвиждат през втората половина на годината да проведат нови наблюдения с "Хъбъл" и да съберат още данни за обекта.

 

Източник: vesti.bg