Путин разпореди разработване на мерки за спасяване на руското автомобилостроене
Секция: Русия
17 Юни 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин разпореди разработване на мерки за спасяване на руското автомобилостроене

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин разпореди на правителството да предложи нови мерки в подкрепа на руското автомобилостроене, след като последните данни показаха крах на продажбите на коли в Русия след наложените й санкции заради инвазията в Украйна.

През май спадът е с рекордните 83,5 на сто, сочат данни на Асоциацията на европейския бизнес.

"Искам правителството да ни каже в детайли какви бързи мерки предприема, за да подкрепи автоиндустрията и да стабилизира вътрешния пазар", каза Путин по време на среща с министри, предавана пряко по държавната телевизия. По думите правителството трябва да се погрижи не само за решаване на производствените проблеми, но и за стимулиране на търсенето въпреки икономическите трудности в страната.

Според руската статистическа агенция "Росстат" цените на автомобилите са скочили с 50% от началото на годината, което е свило значително търсенето, тъй като доходите на населението спадат, а инфлацията е на пикови стойности.

"Въпреки че чуждестранните партньори на руските производители на автомобили имаха дългосрочни ангажименти, те или спряха доставките, или обявиха планове да напуснат изцяло руския пазар. Ясно е, че тази стъпка ще повлияе драстично на производството на руски автомобили. Вече виждаме това да се случва. Продукцията на руските производители на автомобили беше три пъти по-ниска през март, на годишна база. А през април дори пет пъти по-ниска. Искам още веднъж да подчертая, че ситуацията не е лесна – вие знаете отлично," коментира Владимир Путин.

Путин инструктира правителството да подготви нова стратегия за автомобилната индустрия до 1 септември.