Даниела Стоева, АБТТА: Заради кадровата криза в туризма с увеличаването на цените пада качеството
Секция: Туризъм
20 Юни 2022 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниела Стоева, АБТТА: Заради кадровата криза в туризма с увеличаването на цените пада качеството

/КРОСС/ Последното нещо, от което имаме нужда, е отново да изпаднем в политическа криза. Нашият сектор най-накрая видя известен хоризонт на действие и бъдеще и донякъде можем да започнем да планираме. Това ще бъде абсолютно пагубно за бизнеса. Това заяви пред БНР Даниела Стоева, заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Стоева даде положителна оценка за свършеното от правителството в областта на туризма, като отбеляза наличието на Комисията по туризъм в парламента, каквато до момента не е имало. Тя обаче смята, че Министерството на туризма е било блокирано с несвойствена дейност, свързана с бежанците.

Изключително трудно се работи в момента в условия на непрекъснато увеличаващи се цени от страна на хотелиери, ресторантьори, туроператори, подчерта Даниела Стоева в предаването "Хоризонт до обед".

"Туристическите пакети са оферирани към чуждестранните туроператори преди години и ние не можем да бъдем гъвкави по отношение на цените. Така че негативът от инфлационния риск остава основно у нас."

По думите ѝ заради кадровата криза в туризма с увеличаването на цените пада качеството и ще изпаднем в парадоксална ситуация на по-високи цени да продаваме продукт с по-ниско качество.

Голяма част от дейностите в сектора на туроператорската и турагентската  дейност няма да могат да се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост и новите оперативни програми, поясни още Даниела Стоева. Според нея е необходимо Министерството на туризма да бъде бенефициент и да създава конкретни програми за сектора.

Според Стоева има и известно забавяне в работата по създаването на Гаранционния фонд.