Владимир Путин посочи главните принципи на развитие на Русия
Секция: Русия
20 Юни 2022 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин посочи главните принципи на развитие на Русия

/КРОСС/ Епохата на еднополюсния световен ред приключи и страхът от конкуренцията доведе Запада до „бездумни и безумни“ санкции срещу Москва. Така президентът на Русия Владимир Путин описа текущата ситуация в света, по време на Петербургския икономически форум. Според думите му, Русия уверено се справя с новите предизвикателства, но някои цели в икономиката все още не са постигнати. Какви точно са целите и какво трябва да се направи за постигането им?

Вътрешният бизнес трябва да инвестира в Русия. Такъв призив беше отправен в петък, по време на речта на президента Владимир Путин на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF).

„Трябва да се инвестира у дома, в родната си страна“, каза държавният глава на Русия. И добави: „И нашата задача е да гарантираме безопасността на тези инвестиции и ние ще го направим“.

Темата за държавните гаранции и икономическите облекчения за руските предприемачи, изпаднали в затруднено положение заради санкциите, стана една от основните теми в речта на президента.

Според думите на президента създаването и поддържането на благоприятен бизнес климат трябва да насърчи предприемачите да инвестират „в създаването на нови предприятия и работни места, в развитието на туристическата инфраструктура“, да инвестират в училища, университети, здравеопазване и социалната сфера, култура и спорт.

„За наследниците, възможните наследници на капитала, все още не е известно кое е по-важно: парите, които са получили, имуществото или доброто име и заслугите на техните предци към страната“, каза Владимир Путин.

„И никой няма да пропилее това, извинете моветона не може да се пропие“.

Доброто име, отбеляза президентът на Русия, е нещо, което «ще остане с бъдещите поколения наследници завинаги.

Държавният глава на РФ подчерта още, че е по-безопасно да се инвестира у дома. „Тези, които не искаха да чуят това очевидно послание, загубиха стотици милиони, ако не и милиарди долари на Запад. Ето как се оказа уж тихият рай за капитали. Още веднъж искам да кажа на колегите: моля, не стъпвайте върху старите грабли!” посъветва президентът.

В Европа предстои смяна на елитите

Ситуацията в Русия е поразително различна от ситуацията в редица страни от ЕС, където нарастващата инфлация директно води до намаляване на реалните доходи на населението и изяжда спестяванията им, каза Путин. Според него неравенството в страните от ЕС допълнително ще разцепи обществото им — въпросът не е само в благосъстоянието на гражданите, но и в ценностните ориентации на групите.

Според мнението на Владимир Путин „всички приказки за уж приемливи разходи в името на псевдоединството” на Европа не могат да скрият основното – ЕС „изгуби напълно политическия си суверенитет, а неговите бюрократични елити играют по чужда свирка приемайки всичко, което им се казва отгоре, причинявайки вреда на собственото си население и собствената им икономика, и собствен бизнес.

 

Източник: NEWSFRONT