Русия постави ултиматум на Литва за транспортната блокада на Калининград
Секция: Русия
20 Юни 2022 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия постави ултиматум на Литва за транспортната блокада на Калининград

/КРОСС/ Русия си запазва правото да предприеме действия за защита на националните интереси, ако Литва не възобнови пълния транзит на товари до Калининградска област в близко бъдеще, пише сайта на руското Министерство на външните работи, съобщава РИА Новости.

„Оценяваме провокативните мерки на литовската страна, които нарушават международните правни задължения на Литва, преди всичко Съвместното изявление на Руската федерация и Европейския съюз относно транзита между Калининградска област и останалата територия на Руската федерация от 2002 г. , като открито враждебни“, се казва в изявлението.

Във връзка с това руското външно министерство извика временно управляващия посолството на Литва Вирджиния Умбрасене и остро протестира пред нея.

Литовските железници уведомиха Калининградската железница за прекратяване на транзита на стоки, предмет на санкции на ЕС, от 18 юни. Губернаторът Антон Алиханов подчерта, че фериботният комплекс на Калининградска област ще се справи с нови товари на фона на решението на Вилнюс. Транспортирането на нефтопродукти до региона през Литва продължава, като транзитът им не е ограничен до 10 август.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече решението на литовските власти незаконно и безпрецедентно. Според него тази ситуация изисква задълбочен анализ, който ще бъде направен през следващите няколко дни, след което ще бъдат предприети ответни мерки.

Западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва след началото на специална операция за денацификация и демилитаризиране на Украйна. Така през април Европейският съюз в рамките на петия пакет от ограничителни мерки забрани превоза на превозвачи на товари от Русия и Беларус през своя територия, с изключение на медицински и хранителни продукти. Въпреки това транзитът до Калининград не беше забранен.

Както подчерта Владимир Путин, политиката на ограничаване и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада и основната й цел е да влоши живота на милиони хора.