Василев: Ако Европа не предприеме единни действия, през зимата може да има утрояване на цената на зърното
Секция: Анализи
21 Юни 2022 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Василев: Ако Европа не предприеме единни действия, през зимата може да има утрояване на цената на зърното

/КРОСС/ Ако Европа не предприеме единни действия, през зимата може да има удвояване и утрояване на цената на зърното. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на откриването на Софийски икономически форум III, който се провежда в "София Хотел Балкан". Той уточни, че към момента Русия не изнася зърно. Украйна пък не може да го изнася, защото пристанищата й са блокирани от Русия, а транспортът по суша е с ограничен капацитет.

Повечето количества от зърно са изкупени от Китай, защото те са предложили най-високата цена, посочи Василев. Държавите, които имат най-голяма нужда от зърно като държавите в Северна Африка, ще получат много малки количества или изобщо няма да ги получат. Това от своя страна означава, че може да се очаква голяма мигрантска вълна от тези държави към Европа.

Ако Европа не задейства пазарните механизми да се помогне на бедните държави да се сдобият със зърно, може да се очаква масово завишаване на цените на храните в Европа, добави Василев. Предприемането на единни действия от страна на Европа означава да се задейства член 15, за да се задържи европейският пазар и всичкият износ, извън Европа, да бъде контролиран и не да отива към тези, които предложат най-висока цена, а към тези, които имат най-голяма нужда от зърно. По този начин ще се избегне хуманитарната криза и катастрофа. 

Българският вицепремиер коментира, че от средата на януари се наблюдава напълно оттегляне на логистичната верига на доставки на ключовите доставки - енергиен и продоволствен. По думите на Василев е било ясно, че ще има война. Според него е изключително важно всички да бъдат подготвени за това, което предстои. "Това, което предстои, не е нещо красиво и през което ще минем лесно", изтъкна министър Василев. 

Ще има и други проблеми, които ще се появят в близко бъдеще. Те ще бъдат свързани с недостиг на строителни материали, както и на редки метали, прогнозира заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите. Затова Василев призова да се действа съвместно. 

В средносрочен план трябва да се подобри свързаността между Гърция, България, Румъния и Полша, за да може да се изгради необходимите газопроводи, пътища, железопътни линии, за да може да се предвижват стоките, добави Василев. Той счита, че Черно море поне в близко бъдеще няма да може да бъде използван като превозен канал, тъй като превозите на товари по него ще бъдат висорискови. Взимането на решения на ниво Европейски съюз трябва да се ускори, защото трябва да се действа по-бързо, призова българският вицепремиер.

Софийски икономически форум III е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.