Димитър Хаджидимитров: Предложихме на правителството да се помага на всички, свързани с горивата, с намаляване на ДДС
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юни 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Хаджидимитров: Предложихме на правителството да се помага на всички, свързани с горивата, с намаляване на ДДС

/КРОСС/ Поскъпването се дължи на санкциите на ЕС за спиране на доставките от Руската федерация. Нашето правителство постигна отсрочка от 2 г. Но след решението на ЕС вече има над 35 ст. поскъпване на цените на горивата, което все още не се е отразило на цената на колонките. Там увеличението е от 15 ст., очакваме още толкова, ако не намалее цената на нефта. Това каза за Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

"Реалистична е цената от 3,60 на колонката. За една година поскъпването е с над 1 лев. Войната е виновна за това. Поевтиняване ще има, когато войната свърши. Спекула няма, има дъмпинг от най-голямата компания в страната. Ако предлага на другите за 3,44 дизела, на техните колонки го продава за 3,43, което удря дребния бизнес. А реално 3,51 лв. е цената за оцеляване в бранша. Тази компания преработва уралски нефт, който е с 30% по-евтин, има по-високи транспортни разходи, но печалбата, която реализира от 20% на едро, е около 50 ст. Пускат 2-3 ст. по-добра цена и по този начин блокират вноса. Обират клиентелата. През цените на едро и мачкат дребния бизнес", каза още Димитър Хаджидимитров.

"Ние предложихме на правителството да се помага на всички, свързани с горивата, с намаляване на ДДС. Да прибира по 40 ст. от ДДС вместо 60. И това да бъде временна мярка за 3 месеца. Тези 20 ст. да бъдат за всички и да останат в икономиката. Решението на правителството е добро за потребителите, но ще притисне бранша", каза Хаджидимитров.

Той уточни, че спекула в цената на горивата има, но тя е на световно ниво. Поевтиняване може да има, ако на световните пазари цената има поне 5-дневен спад.