Петков за Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юни 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков за Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония

/КРОСС/ „Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място, викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме, но не. Това било работа на правителството, на премиера. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци". Това каза премиерът Кирил Петков от Брюксел. Днес там лидерите на страните от Западните Балкани се събират на среща, ключова за бъдещото членство на Северна Македония и Албания в Европейския съюз.

„Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш работата на Външната комисия. Това е абсолютна политическа подлост. Ако толкова се бият в гърдите, днес да отидат на комисия и след това да направят кворум. Нали бяха много стабилни и силни?”. Така Петков коментира отмененото заседание на парламентарната Комисия по външна политика в сряда.

„Темата за РСМ беше "мъглата", която се спускаше в общественото пространство с една-единствена цел - да се разклаща правителството, за да се крадат милиарди", поясни той.

„Независимо кой какво ще иска от мен, аз ще държа тази позиция и ще покажа, че всичките тези мантри са слабост за натиск и предателство. Аз харесвам френското предложение. Конституцията ще се промени, дискриминацията и словото на омразата ще се регулират и въпреки всичко дадох своята дума", каза още министър-председателят.

И поясни, че се надява скоро парламентът да вземе решение за ветото над РСМ.

„Имаме исторически момент да можем да запазим всичките си български интереси. Неща, за които винаги сме си мечтали, в момента ги имаме в реалното предложение. Това ще даде възможност на следващите правителства да продължават да работят в тази рамка”, каза още Кирил Петков.