Авторски концерт на Албена Врачанска с няколко изненади
Секция: КУЛТУРА
24 Юни 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Авторски концерт на Албена Врачанска  с няколко изненади

/КРОСС/ DREAMLOVER е концептуален - албум, който обединява важна част от произведенията на Албена Врачанска за баритон саксофон, алт саксофон соло и камерна музика, който ще се представи на сцената на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици"

През 2006-2007 г. започва създаването на каталога за саксофони с квартета "Gebet zum Nichterscheinen", където баритонът свири почти соло и се интегрира в квартета. Това е времето, когато саксофонните ансамбли заемат важно присъствие и се установияват в цяла Европа.

Произведението на Албена Врачанска се появи през този период, но като не е публикувано, то не се радва на популярност след премиерата си. И така 15 години по-късно го преоткрива все така ново и без бръчки, благодарение на ансамбъла Kebyart.

В концерта на 24 юни заедно на сцената ще бъдат  Синтия Кнох – сопран, Жоан Марти - Фраскиер - баритон саксофон, Албена Врачанска - пиано и с  любезното участие на Борислава Танева – пиано.

Любопитно в това ранно произведение да се открият нови елементи, като предшественик на много от характеристиките които ще бележат  по-късния й творчески почерк. Цикълът “Poèmes - Masques” е най-новата й творба, чиято световната премиера беше този май в Барселона.

Този цикъл е новост в дуета с баритон саксофон, той е първият пример в концертния репертоар за баритон саксофон и глас.  

Албумът показва нов аспект от нейното творчество. Изразява мечтателната страна на нейната естетика, чрез техническите и звукови възможности на този инструмент, на когото рядко се дават солови произведения, и също се опитва да разшири обхвата на звуковите му възможностите, благодарение на виртуоза Джоан Марти - Frasquier.

На сцената вечерта ще се качи Жоан Марти – Фраскиеp, който даде първоначалната  енергия за този творчески процес. Един динамичен музикант, който е дълбоко ангажиран с днешната музика и остава отворен за нови артистични преживявания.  Той е създал повече от тридесет произведения на композитори като Джоан Багес, Хосе Луис Кампана, Тимоти Харенда, Албена Петрович и Енрик Риу, наред с други, като е записал три компактдиска със своя саксофонен квартет SAX 3 + 1 (1994-2013) и сътрудничи на записи от различни музиканти. През 2015 г. публикува първата си самостоятелна творба BELIEVER, след това MADE IN BCN. През професионалната си кариера е участвал в различни фестивали и признати събития в Андора, Австралия, Австрия, Бразилия, Шотландия, Испания, Естония, САЩ, Франция, Италия, Нова Зеландия, Португалия и Швейцария. Научете повече: УЕБСАЙТ www.joanmf.com

Заедно с тях се присъдинява и Синтия Кнох от Люксембург, която получава музикално образование в консерватория. След като се обучава  като танцьорка, учи сценични изкуства в Оснабрюк (Германия). Страстта й към класическата музика обаче продължава да расте, така че тя учи класическо пеене в Маастрихт (Холандия). Завършва своето музикално образование в Консерваторията на Фонти, Тилбург. Месец по-късно тя е финалист на международния конкурс за пеене на Моцарт в Прага. Следват редица престижни концерти, записи и участия по света.

През 2000 г Синтия Кнох дебютира на сцената в „Уестсайдска история“ на Леонард Бърнстейн. Оттогава участва в редица оперети, опери, солови рецитали, музикални комедии и концертни предавания. През 2012 г. тя се присъединява към André Rieu и неговия оркестър Johann Strauss и после основава своя ансамбъл „Lola Marie et Les Chats Noirs. Тя е една от певиците, които работят с успех и в двете области на модерната и класическата - съвременна музика.

В програмата на вечерта ще чуете повече премиерни произведения за България:

РЕВНОСТ и ЛЮБОВ - 2 пиеси за саксофон соло

КОНЦЕРТ за баритон саксофон, пиано и оркестър (2018)  - клавирна транскрипция ( 2021)**

- Преди зимата

- Сълзи

JUST SHADOWS / Само Сенки - соло пиано (2013)

Пиесата е посветена на Борислава Танева

Поеми - Маски ( 2021) **

- Наталия

- COMMEDIA DEL ARTE

- Любимецът на краля

- POST MORTEM

Маските падат - 4 песни “ без маска “

Изпълнение - изненада за глас и пиано

СOL TEMPO / С времето  - соло пиано ( 2021) **

DREAMLOVER / любител на сънища - соло саксофон ( 2017) **