Димитър Маргаритов: Има успокояване на пазара
Секция: ИКОНОМИКА
25 Юни 2022 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Маргаритов: Има успокояване на пазара

/КРОСС/ Цените на плодовете и зеленчуците се стабилизират и дори леко се понижават. Това е сезонна особеност, но резултат и на това, че и реколтите са добри. Има успокояване на пазара, което в момента е добре дошло, предвид факта, че все още се забавяме с мерките. Това каза заместник-министърът на икономиката Димитър Маргаритов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Поскъпване се наблюдава при млечните продукти. Според данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища цените на месото и олиото са се стабилизирали.

По отношение на вноса от трети страни Маргаритов заяви, че компетентните институции трябва да бъдат максимално критични по отношение на качеството на стоките, за да не се допуска дъмпинг. „В България съотношението цена-качество е едно от най-добрите в Европа", посочи той.

Актуализацията на бюджета, на ДОО и пенсиите, мерките, насочени към потребителите, би трябвало да са цел №1 в дневния ред на парламента, заяви Димитър Маргаритов. „Ако мерките влязат като точка първа в дневния ред, би трябвало да се справим и да виждаме в дъното на тунела светлината все по-осезаемо. Въпреки че МИИ в последните 10 дни фиксираме вниманието на парламента върху това, че мерките трябва да бъдат приети незабавно, видяхме формирането на едни безпринципни мнозинства, които се занимаваха с безсмислени каузи", коментира Димитър Маргаритов.

По думите му флуктуациите при цените на горивата се наблюдават навсякъде, дори при въведени мерки за ограничаването им от страна на държавите. КЗК прави анализи на цените на горивото на най-големия производител у нас за установяване на спекула.

„Час по-скоро е необходимо хората да бъдат подпомогнати, да усетят реално това, което държавата може да направи за тях на този етап.

„Не се очаква поскъпване нито на хляба, нито на захарта, нито на олиото. Има достатъчно количества, няма риск от продоволствена криза, да не се презапасяваме", заяви Маргаритов.