Богомил Николов: Xората се обръщат към заместители на основни продукти
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юни 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богомил Николов: Xората се обръщат към заместители на основни продукти

/КРОСС/  Дефицитът на стоки не ни е основната тема, а по-скоро цените. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители" в предаването „Говори сега" по БНТ.

Процентът на храните в портфейла на по-бедните хора у нас е голям и всяко едно увеличение се усеща много по-болезнено, заяви той. Поради тази причина хората се обръщат към заместители на повечето основни продукти. Те се прилагат там, където контролът не е достатъчно добър, подчерта Богомил Николов.

„Имахме редица разследвания, с които разкриваме най-различни злоупотреби - млякото в сиренето, палмовото масло, майонезата без яйца и т.н. Тези практики са един вид огледало - ако има достатъчно ефективен контрол, производителите ще опитат нещо друго, например намаляване на грамажите и разфасовките", коментира Николов.

Николов обясни, че у нас се наблюдава т.нар. „шринкфлация" - привидно запазване на цената за сметка на количеството на даден продукт или услуга. „Например масово в автомивките на самообслужване в София намалиха времето, в което получавате вода. Това НСИ няма как да го отрази, но това е реална шринкфлация - цената е същата, но вие вече трябва да сложите не четири, а пет монети. Най-лесно това може да се види при грамажа на хляба", поясни той.

Нараства и изкушението да се купуват т.нар. „ментета". Интернет дава огромна възможност за такова нещо. Когато човек види, че дадена тока, която използва, се е увеличила с 15-20%, той се изкушава да купи заместител и има много рискове. „Ако си купите фалшиво лекарство по интернет, може буквално да се самоубиете.

Алкохол - преди 15-20 години имаше редовни случаи в новините за хора, натровени с метилов алкохол. Козметиката - когато е фалшива, може да ви причини множество поражения. След това са електроуредите и батериите. Дори в България миналата година имахме два случая на запалени електрически одеяла, от по евтините, които предизвикаха пожари", коментира Богомил Николов.

Той призова хората да са изключително внимателни с онлайн поръчките от страни извън Европейския съюз.