Международен ден за борба с нелегалния трафик на наркотици
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден за борба с нелегалния трафик на наркотици

/КРОСС/  С разнообразни начинания в цялата страна ще бъде маркиран днешният Международен ден за битка със злоупотребата и незаконния трафик на опиати. Според годишния отчет на службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността за 2022 година над 200 милиона души по света използват опиати. Данните в отчета демонстрират, че канабисът не престава да е най-широко използван.

През последната година 3,5 милиона възрастни са употребявали кокаин, 2 милиона - амфетамини, а към един милион европейци са употребявали хероин. В отчета за 2022 година се подчертава на заплахите, произлизащи от производството на нови типове синтетични аналози на към този момент познати психоактивни субстанции. На пазара се появяват нови вещества, за чието влияние няма задоволително информация, а това значи, че хората, които ги използват, евентуално не са наясно какво в действителност одобряват.

Друг проблем, посочен в разбора, е възходящото произвеждане на метамфетамин. Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите провежда през днешния ден разнообразни начинания, в които ще вземат участие доброволци от центъра. Младежите ще показват авторския мюзикъл " Чисто благополучие ". Ще има безвъзмездни съвещания на деца, младежи и техните родители, както и на пълнолетни, които имат взаимозависимост към цигари, алкохол, хазарт или опиати.