Проф. Аргирова: Симптомите на новия COVID вариант са втрисане, силно главоболие и умора
Секция: Здраве
27 Юни 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Аргирова: Симптомите на новия COVID вариант са втрисане, силно главоболие и умора

/КРОСС/ Става дума за съвсем различен вариант на „Омикрон“, в момента върлуват вариантите BA4 и BA5. Този вариант протича леко, но заразява. Всички мерки, които предприемаме, гледаме да са против заболяване. Това заяви в студиото на BTV „Тази сутрин“ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Много по-рядко настъпва загуба на мирис и вкус, което беше характерно за първите варианти в началото на пандемията. Този вариант има изключително грипоподобна симптоматика – втрисане, силно главоболие, силна умора, обясни тя.

Проф. Аргирова добави, че на човек може да са необходими и две седмици, за да се възстанови при заразяване.   Стратегията на вируса е да оживее, затова той трябва да се разпространява. Призовавам хората, които все още не са се ваксинирали или пък не са си поставили втора бустерна доза, да си поставят. Имам опасение, че има скрита заболеваемост, смята още проф. Аргирова.

Тя заяви, че най-вероятно мерките като дистанция и носене на предпазни маски ще се върнат през септември, когато ще се появи нов вариант на коронавируса.

Вирусологът, че не смята, че у нас ще се стигне до епидемия от маймунска шарка.