На Петровден Белоградчик отбелязва празника на града
Секция: Туризъм
29 Юни 2022 06:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На Петровден Белоградчик отбелязва празника на града

/КРОСС/ На 29 юни отбелязваме Петровден. На този ден Белоградчик отбелязва празника на града.

Той води началото си от 1906 година, когато за първи път е проведен в града под скалите Белоградчишкият панаир. Неслучайно хората от района избират да празнуват точно на  християнския празник, когато църквата слави християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел, разказва историята на празника зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

Името Петър произлиза от гръцката дума за "камък" (скала - petros). Предците ни, живеели от векове на тази земя, свързват празника на Свети Петър - Петровден с уникалните Белоградчишки скали, допълва Младенов. И  Апостолите Свети Петър и Павел са избрани за покровители на града.

Празникът в скалния град тази година ще започне по традиция със Света тържествена литургия в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец".

В Художествената галерия "Вълчо Вълчев“ ще бъде подредена изложба на детски рисунки от Националния конкурс „Белоградчик-скалната столица на България“. Тази година знакът "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината” ще бъде връчен на д-р Тодор Вълов, дългогодишен лекар във видинската болница.

Началото на празника ще бъде дадено вечерта на площад "Възраждане“ от духовият оркестър към Народно читалище "Развитие – 1893 г.“  В концертната програма за празника ще участват  децата от детска градина "Иглика”, Мажоретен състав, Вокална група "Звънчета” и "Школа за народни танци” към Центъра за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс Белоградчик , певческа група "Пей сърце“ към пенсионерски клуб "Мадона“.

От 29 юни до 3 юли присъстващите на празника ще имат възможността да посетят изложението „Българско е!”. В него участват производители на сувенири от дърво и плат, билкови сапуни, струговано дърво, градинска и битова керамика, свещи, вино, мед, дървени играчки, бижутерия и други.

Вечерта на 29 юни, на сцената в местността "Панаирището“, сред скалите, ще започне концерт, с който ще бъде даден старта на традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи  до 3 юли включително.

На 30 юни в Белоградчик ще гостува Общинският драматичен театър - Видин с постановката "Няма да платим, няма да платим!" по Дари Фо. Представлението ще се играе в салона на читалището, а входът е свободен.

На 1 и 2 юли панаирът продължава с много атракции и забавления за деца  и възрастни. Концертните изяви са от 20 часа, като в петък на 1 юли ще свири и пее Йордан Йончев - Гъмзата, а на втори юли- концерт ще изнесе сръбската певица Наташа Джорджевич. В същия ден по традиция в Заседателна зала на общинската администрация ще започне творческата среща на Литературен клуб "Георги Савчев" при Народно читалище "Развитие - 1893 г.", която се организира съвместно с Дружеството на писателите от Видин.

 

Източник: DARIKNEWS