Българския наемник в Украйна: Бия се за дълг и чест
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2022 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Българския наемник в Украйна: Бия се за дълг и чест

/КРОСС/ В ефира на „Здравей, България” Иван Калчев, доброволец на фронта в Украйна, разказа от първо лице какво се случва там.

„Защо участвам във войната ли? Защото това е дълг. Може би съвременното общество е забравило понятия като дълг, чест, жертвоготовност, смелост. Аз съм редник в украинската армия. Плащат ми точно толкова, колкото на всеки друг украински войник – издръжка плюс добавка затова, че сме на фронта”, поясни войникът. И допълни, че преди да замине за украинската държава не е имал военен опит.

„Не съм бил и в казарма. За радост имаше кой да ме подготви професионално. Отидохме трима българи”, каза още Иван Калчев.

Първата ракета ги атакувала на третия ден след пристигането му. „Удари в съседна сграда, веднага се евакуирахме. Звукът беше като нископрелитащ изтребител. Представите ни за войната, които са изградени от филми, са абсолютно неверени. Фронтовата линия обхваща нашата артилерия и тази на противника. Навсякъде в тази зона можеш да умреш”, допълни войникът.

До момента от неговия батальон са загинали четирима души. „Двама ги познавах само по физиономия, с единия бяхме по-близки. Сутринта преди да го разкъса снаряд, пихме кафе заедно. Нормално е човек да се страхува”, каза още Иван Калчев.

Той определи войната като „сблъсък на цивилизации”. „Украйна е една прекрасна страна. Тя изглежда по-европейски от България твърде често. Руските войници живеят в примитивни условия - без хигиена, ценности, дисциплина. Изоставят си позициите при най-малката опасност”, коментира войникът.

Преди да отиде на фронта, Иван работел като ай ти специалист и имал собствен бизнес. Избрал да замине за Украйна, за да се бори за правата и свободата на хората.