Володин: Проблемите на финансовата политика на ЕС може да доведат до връщане на държавите към национални валути
Секция: Русия
29 Юни 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Володин: Проблемите на финансовата политика на ЕС може да доведат до връщане на държавите към национални валути

/КРОСС/ Проблемите на финансовата политика на Европейския съюз ще се задълбочат, което може да доведе до отслабване на еврото и връщане на държавите към национални валути. Това написа председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в своя канал в Telegram.

„Еврозоната, която се конкурира с долара, отслабва. По-скъпите американски ресурси се налагат на Европа. Всички тези проблеми ще се задълбочат. Което може да предизвика криза в Европейския съюз, в резултат на отслабване на еврото. и вероятно дори връщане към националните валути“, каза още Володин.

Според него днес САЩ "не бързат да помагат на европейските страни", защото "тази ситуация е от полза за тях". Володин припомни, че по-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че доларът ще се повиши до 200 рубли за долар, но днес цената на един долар в Русия е 52 рубли, а на еврото - 55 рубли. „Рублата е подкрепена от реални стоки и ресурси – неща, без които не можете да живеете в съвременния свят. Следователно националната ни валута се засилва“, подчерта Володин.

В същото време, добави той, ситуацията с еврото е различна. „Европейският съюз е свикнал да живее в дългове, които са достигнали критично ниво за редица европейски държави“, отбеляза председателят на Държавната дума. По-специално той цитира примера с Гърция, където дългът достига 185,4% от БВП, Италия (150,56% от БВП), Португалия, чийто дълг е 121,64% от БВП, и Испания (116,38% от БВП). БВП) и Франция (112,58% от БВП).

„По-рано богатите страни от Европейския съюз (ЕС) можеха да оказват помощ на по-бедните европейски съседи. Сега те самите имат проблеми. Германия и другите северноевропейски държави, които преди седем години извадиха Гърция от фалит, днес едва ли ще могат да помогнат. . През това време ситуацията само се влоши”, подчерта Володин.