Емил Кошлуков остава начело на БНТ до провеждането на нова процедура
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2022 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Кошлуков остава начело на БНТ до провеждането на нова процедура

Изборът на нов директор на БНТ се провали

/КРОСС/ Емил Кошлуков остава начело на Българската национална телевизия (БНТ) до провеждането на нова процедура за избор, след като и трите опита Съветът за електронни медии (СЕМ) да определи нов генерален директор на телевизията се провалиха, Емил Кошлуков остава на позицията. Никой от осемте кандидати не получи нужните три от общо пет гласа на членовете на СЕМ и при трите прегласувания. Осемте кандидати за поста бяха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Гласуването се проведе, след като в понеделник и вторник СЕМ изслуша осемте кандидати и се запозна с концепциите им за управление на БНТ. По думите на председателката на СЕМ Соня Момчилова нова процедура за избиране на директор ще бъде обявена още на следващото заседание на съвета. Последният трети опит за избор повтори резултатите от втория.

Бившият шеф на новините в bTV Венелин Петков получи два гласа в подкрепа от Симона Велева и Пролет Велкова, които бяха назначени за членове на СЕМ от парламента, и три гласа „въздържал се".

Два гласа „за" и три „въздържал се" получи и Сашо Диков. Подкрепиха го Велева и председателката на СЕМ Соня Момчилова, която е от квотата на президента.

За Емил Кошлуков гласува единствено Галина Георгиева, която беше издигната за член на съвета през 2019 г. от ГЕРБ. Всички останали гласуваха „против". Юристът Ирина Величкова също получи един глас в подкрепа - от Велева.