Автобусните превозвачи предупреждават: Цените на билетите ще скочат с около 20%
Секция: ИКОНОМИКА
30 Юни 2022 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Автобусните превозвачи предупреждават: Цените на билетите ще скочат с около 20%

/КРОСС/ Превозвачи предупреждават за увеличение на цените на билетите с около 20%. Причината е разширяването на обхвата и по-високите такси на тол системата за тежкия трафик.

По-скъпите билети обаче са неизбежни, ако тол таксите не се върнат на старите нива, казват превозвачите. Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи коментира за Nova news: "Трябва да бъдат въведени отстъпки за превозвачи, които на територията на България изминават 3000 – 7000 км. Искаме да бъде въведено ДДС върху тол системата и да ни се даде възможност, когато имаме някакво нарушение – не да биваме спирани, а да имаме срок, в който ние да платим таксата, която не сме платили".

Според превозвачите заради тол системата увеличение в цените ще има и в други браншове. Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи казва: "Ние отчитаме, че това ще доведе до ръст на инфлацията в страната, до свиване на потреблението. След 1 януари 2023 трябва да се сложат с между 3 и 6 ст. ще скочи цената на хляба. Ние очакваме, че всеки един български гражданин ще плати между 120 – 130 лв от ефекта на увеличаване на тол системата по отношение на цени и обхват".

Според Магдалена Милтенова: "В момента, ако тол системата влезе, ние нямаме никаква друга алтернатива освен вдигане цената на транспортната услуга, което ще се отрази първо на стоките и услугите". Те призоваха управляващите да преразгледат решението си преди влизането му в сила. Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите обясни: "Ако направим протест, то той няма да е като тези, които правихме досега, ще е по друг начин – така че милицията да не може да ни възпрепятства и да може да изразим свободното си мнение".

Предвижда се увеличението на тол таксите да стане поетапно. Първата дата е 1 юли, а следващото поскъпване е от началото на следващата година.