Започна ново самолетно заснемане на територията на страната за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2022 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна ново самолетно заснемане на територията на страната за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели

/КРОСС/ Стартира предвиденото за 2022 г. самолетно заснемане за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели, съобщи Министерството на земеделието.

То ще обхване над една трета от територията на страната и е финалната част от изпълнението на тригодишен проект за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна.

Съгласно изготвен от изпълнителя график, заснемането за 2022 г. ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Сливен.

Ще бъдат заснети и погранични части от области Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.

Заснемането ще се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта.

В резултат на дешифрацията (разчитане) на новата ЦОФК, на сателитни изображения от ДФЗ – РА, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки, проведени през годината, ще бъде определен обхватът на специализираните слоеве „Площи, допустими за подпомагане” и „Физически блокове“ за кампания 2022 г.