Васил Велев: Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои
Секция: Интервюта
30 Юни 2022 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои

/КРОСС/ Ако депутатите не вземат решение компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията да продължат след 1 юли, работодателските организации ще извадят снимките на депутатите, за да е ясно кой е виновен. Това каза за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Много е важно да се знае кой ще бъде виновен да се качат два пъти цените в магазините. Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои.  Това означава свиване на производствата, задържане на работните заплати, и поради инфлацията спестяванията да се стопят. Оттам - и обедняване на хората“, допълни още Велев.

След компенсирането в държавната енергетика ще остане 1 млрд. лв. или 5 пъти повече пари, коментира още председателят на УС на АИКБ. „Пари има достатъчно, ако не се крадат”, категоричен е той. По думите му това са пари от бюджета, а от изработени от хората в предприятията и част от тях трябва да се върнат като компенсации, както правят в други страни от ЕС.

Непредвидимостта, в която в момента работят предприятията и особено след като депутатите от ресорната комисия отхвърлиха предложението на бизнеса за продължаване на компенсациите от 1 юли, Велев обясни така: "До днес има компенсации, от утре нямаме никаква предвидимост. Не знаем за утре каква ще ни е цената – 700 лв. или 250 лв. Ако цените скочат 4 пъти от утре, много предприятия ще спрат работа“.