„Филип Морис България“: ЕК иска да забрани някои от ароматизираните тютюни за нагряване, а не електронните цигари
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2022 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Филип Морис България“: ЕК иска да забрани някои от ароматизираните тютюни за нагряване, а не електронните цигари

/КРОСС/ От името на Филип Морис България и във връзка с публикации, свързани с решение на Европейската комисия да приеме предложението за Делегирана директива, която ще забрани нагреваемите тютюневи изделия с аромати, бихме искали да направим следното фактологично уточнение:

ЕК иска да забрани някои от ароматизираните тютюни за нагряване, а не електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн.

Европейската комисия е предложила забрана, която обхваща само онези нагреваеми тютюневи изделия, които имат характерен и ясно забележим мирис или вкус, различен от тютюневия. Предложението ще бъде разгледано в Европейския парламент и Съвета на ЕС и ако не бъдат повдигнати възражения, е възможно забраната да бъде въведена в държавите-членки през втората половина на 2023 г.

Моля да имате предвид, че това предложение на Европейската комисия се основава на разпоредба от Директивата за тютюневите изделия 2014/40/ЕС, която освобождава други категории продукти, различни от цигарите и тютюна за свиване и пушене, от забраните за пускане на пазара на тютюневи изделия с характерни вкусовоароматни качества, ако техният общ обем на продажба на територията на целия Европейски съюз не надвишава 2.5%. Тъй като продажбите на нагреваеми тютюневи изделия са надвишили 2.5% от всички тютюневи изделия и в целия ЕС, Комисията предприема рутинна процедура да предложи да се премахне това освобождаване, именно и само за нагреваемите тютюневи изделия.

В допълнение, отново обръщаме внимание, че предложението на Комисията не засяга електронните цигари или течностите за тях.

Оставаме на разположение за въпроси и  допълнителни разяснения.