Над 1600 нарушения с електрически тротинетки за 2 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1600 нарушения с електрически тротинетки за 2 години

/КРОСС/ 1604 нарушения са извършени от водачи на индивидуални електрически превозни средства, по-известни у нас с разговорното наименование тротинетки, за периода от 7 юли 2020 до 16 юни 2022 г., предаде БГНЕС.

За посочения период са издадени 1342 фиша за налагане на глоби и 262 наказателни постановления, с които са наложени глоби, уточнява репортерът на БГНЕС, позовавайки се на вътрешното министерство.

През последните месеци българското общество бе разбунено от няколко случая на управление на тротинетки с висока скорост по едни от най-натоварените пътни артерии в столицата. Абсолютно забранено е тяхното движение по пътища и улици, където максимално позволената скорост е над 50 км/ч.

За сметка на това те могат да се управляват напълно свободно по обособените велоалеи. При липсата им се ползва възможно най-дясната граница на платното за движение.

Максимално допустимата скорост, която може да развие водачът на една тротинетка, е 25 км/ч. Забранено е превозването на други лица.

Заради много случаи на пострадали пешеходци законодателите се активизираха и въведоха забрана за движение със скорост над 25 км./ч., но бърз поглед по социалните мрежи показва, че дори сам човек може да "хакне" софтуера на тротинетката и тя спокойно да вдига дори 50 км./ч. При наскоро нашумелия случай на трансджендър момиче, което караше със 120 км. ч. става въпрос за нов модел електрическа тротинетка, чиито параметри и възможности също би трябвало да попадат под разпоредбите на законодателството у нас - тук вече става въпрос за мощно моторно превозно средство с тегло от 65 г., развиващо до 150 км./ч., което би трябвало да се регистрира в КАТ-Пътна полиция по надлежния ред, а за карането му би трябвало да се изисква категория М.

Абсолютно забранено е и управлението на тротинетки без каски и светлоотразителни жилетки.