Мобилно приложение ще информира за бури и замърсяване във Варненския залив
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юли 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мобилно приложение ще информира за бури и замърсяване във Варненския залив

/КРОСС/ Мобилно приложение ще информира гражданите за чистотата на морето, за наличието на медузи, за предстоящи бури. То ще е готово до края на годината и се разработва в рамките на мащабен международен проект ILIAD, финансиран с 19 млн. евро от европейската програма Horizon 2020. В него участват учени от 18 държави, а целта им е да създадат цифров двойник на Световния океан, стана ясно на работна среща в Технически университет-Варна, чийто научен екип участва в проекта заедно с ДП „Пристанищна инфраструктура“ и НИМХ, съобщи „Труд бг“.

Задачата е с помощта на симулатори и на данните от седемти метеорологични станции в района да създаде цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, които го свързват с езерото. „Симулации ще се правят в реално време, а с помощта на изкуствен интелект ще имаме възможност да предсказваме какво ще се случи няколко часа по-късно. Така ще подпомогнем и трафик контрола с карта на риска“, посочи ръководителят на екипа и зам.-ректор на ТУ-Варна проф. инж. Тодор Ганчев. Според него картата ще улесни навигацията на корабите при неблагоприятно време, ще се намалят престоите им на рейд и ще се повиши сигурността. Ефектът ще е повече работни дни за пристанището и по-чиста околна среда, тъй като изчаквайки плавателните съдове произвеждат въглероден двуокис.   

Цифровият двойник на Световния океан е част от инициативата на ЕС за създаване на цифров супермодел на Земята до 2050 година.