Студенти от Великобритания работят по некропола на Хоталич
Секция: Наука
29 Юли 2022 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти от Великобритания работят по некропола на Хоталич

/КРОСС/ За четвърта година, заедно с археолога към Историческия музей Надежда Ботева, по разкриването на хилядолетните тайни на средновековния град и крепост Хоталич работят доброволци от чужбина. В Севлиево те са благодарение на програмата на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа - „Еразъм +" и сдружение „Деветашко плато". Петте момчета и двете момичета са студенти по археология във втори и трети курс. Те идват от университетите в Честър, Глазгоу, Окстън, Кентърбъри, Ливърпул и Шефилд.

„За разлика от предходните години, сега младите ни колеги ще останат с нас един месец. Докато са тук ще работим по некропола до източната църква, като за тях е много интересно и полезно, защото във Великобритания да работиш на терен е голяма привилегия", разказа за в. „Росица" археоложката Надежда Ботева. Тя се надява и тазгодишните доброволци да имат късмета на колегите си от предходните години и да попаднат на богат гроб, който ще даде още повече информация за живота на средновековните жители на Хоталич.

През предходните години на проучвания отново студенти от Великобритания откриха изключително редките за средновековието жълти мъниста, част от разкошен гердан, който по-късно бе изложен в Националния археологически музей. Освен жълтите мъниста, те намериха още червени, тъмнокафеви и черни, а сред тях и едно по-едро сребърно мънисто. Студентите донесоха късмет и през 2017 година, когато откриха богат гроб на знатна жена и попаднаха на гробове с богати находки с висока експозиционна стойност.

През 2020 и 2021 г. заради Covid-19 студентският обмен по „Еразъм +" не можа да се осъществи, но през тази година археоложката Надежда Ботева се надява, че и този път ще бъдат открити още много интересни артефакти.