Формация ГеоМарЧаЛо с бутиков концерт в Дом "Петко Стайнов", Казанлък
Секция: КУЛТУРА
30 Юли 2022 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Формация ГеоМарЧаЛо с бутиков концерт  в Дом "Петко Стайнов", Казанлък

/КРОСС/ По покана на образователната инициатива „Концерти за малчугани и великани", на 31-ви юли, от 18 часа в град Казанлък за първи път ще гостуват трима изключителни инструменталисти от състава на Плевенска филхармония - Формация ГеоМарЧаЛо: Чавдар Вълков, Лора Табакова и Георги Милтиядов. Цигуларят Чавдар Вълков е концертмайстор и син на един от основателите на филхармонията - Страхил Вълков, Лора Табакова е виолончелистка с множество концертни изяви у нас и в чужбина, а маестро Георги Милтиядов - диригент, пианист, композитор и аранжор е едно от най-обещаващите млади имена в България.

Концертът, с образователен профил, ще се проведе в неделя от 18:00 до 20:30 часа в Музикалния салон на Дом „Петко Стайнов" към Исторически музей „Искра" - Казанлък, намиращ се на ул. „Акад. Петко Стайнов" № 13 . Част е от проекта „Концерти за малчугани и великани" в град Казанлък - 3 артистични събития" и се състои от три модула:

- Беседа за живота и творчеството на академик Петко Стайнов с лектор д-р Иво Косев, главен уредник на Дом „Петко Стайнов";

- Концерт на Формация ГеоМарЧаЛо - в Музикалния салон на Къщата-музей;

- Уъркшоп за малчугани и великани за запознаване с музикалните инструменти от щрайховата група - уъркпопът ще се проведе на две локации: в Музикалния салон и в двора на къщата-музей.

Програмата на Формация ГеоМарЧаЛо е широкоспектърна - от класика до джаз, като между произведенията изпълнителите ще разкрият спецификите и начина на звукоизвличане от струнните лъкови инструменти и ще запознаят аудиторията с композиторите и времето, в което са живели. Включена е и известната „Ръченица" из Симфоничната сюита „Тракийски танци" от Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн. Нотният материал специално е предоставен за предстоящия концерт от Фондация „Петко Груев Стайнов". Сред официалните лица на събитието ще бъде и един от наследниците на композитора - Петко Стайнов-внук.

Връзката на музикантите с Казанлък е в още една интересна посока: концертмайсторът на Плевенската филхармония, който е и водеща фигура в ГеоМарЧаЛо, свири на инструмент, направен специално за него от казанлъшкия лютиер Живко Старчев - цигулка модел на Антонио Страдивари от 1715 г. Ще бъде представена и майсторска виола, дело на Радиана Едрева, първата българка завършила института „Антонио Страдивари" в италианския град Кремона. Двамата лютиери също ще са специални гости на събитието.

Идеята на поредния концерт от образователната поредица е представяне на струнно-лъковите инструменти с цел повишаване знанията на децата за тази група музикални инструменти чрез показване на тяхната визия и звук с майсторски екземпляри от най-висок клас именно в Казанлък - градът с дългогодишни традиции в лютиерското изкуство.

А като изненада за децата, организаторите са подготвили голям брой детски цигулки и едно виолончело, които ще им бъдат предоставени, за да може всяко желаещо дете да посвири на истински музикален инструмент. Виолончелото и повечето от тези цигулки са изработени в прочутата казанлъшка фабрика „Кремона - България". Ментори на детския музикален уъркшоп в третия модул на събитието ще бъдат самите инструменталистите от Формация ГеоМарЧаЛо.

В началото на 2022 г. формацията обяви и първото си благотворително турне с концерти на открито в цялата страна. Целта на изпълнителите от Плевенска филхармония е по време на музикалните събития в различни градове да бъдат насърчени дарители, които да подпомогнат полезни каузи и кампании. Мото на турнето е „Благотворим". Концертът в Казанлък от поредицата „Концерти за малчугани и великани" с образователен профил е естествено продължение на идеята, като каузата в него е предаването на знания към подрастващото поколение деца на България и откриване на нови таланти в музиката - малчугани, които биха желали да изучават музикален инструмент.---

* Капацитетът на Музикалния салон на Къщата-музей е ограничен. Организаторите ще спазят необходимите изисквания за безопасното и комфортно провеждане на мероприятието, съобразявайки се с особеностите на възрожденския дом.

В двора ще се провеждат паралелни арт ателиета за деца и родители с рисуване на музикална тематика и заключителен уъркшоп с цигулки и виолончело с лектори музикантите от концерта. В програмата ще бъде заложена възможността децата и да рисуват докато слушат музиката, а артистичната фея на проекта Яна Иванова в двора на къщата-музей ще рисува на ръчичките и личицата им музикални елементи - ноти и щрайхови инструменти с цветни безвредни бои. Така събитието ще балансира нюанса между образователна част и забавни активности, съзадавайки усещане у децата за истински детски празник на музиката.

Проектът „Концерти за малчугани и великани" в град Казанлък - 3 артистични събития" се реализира с подкрепата на Министерство на културата и е част от съпътстващата програма на ХII Еко фестивал Казанлък, организиран от МЦР - „Взаимопомощ" по програма „Европейски корпус за солидарност".

Концертът ще се проведе с любезното домакинство на Дом „Петко Стайнов" към Исторически музей „Искра" - Казанлък.