Контейнер пред паметника на Съветската армия става нова сцена за театър
Секция: КУЛТУРА
31 Юли 2022 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Контейнер пред паметника на Съветската армия става нова сцена за театър

/КРОСС/  От няколко дни в Княжеската градинка пред паметника на Съветската армия в София се появи необичайно съоръжение - черен контейнер с надпис VOX POPULI. За щастие нестандартната конструкция няма нищо общо с поредната предизборна кампания, която се задава, а ще представлява ново пространство за култура в открита градска среда.

Идеята и реализацията са на "Студио за документален театър VOX POPULI", което е част от артистичния живот на столицата вече в продължение на 10 години. През 2020 г. екипът му започва да търси нови стратегии за достъп до публики - от една страна заради рестрикциите, наложени от пандемията, а от друга - заради органичната нужда на артистите да излязат от театралната зала и да се доближат до хората, за да ги провокират.

Необичайното, иновативно и съвременно пространствено решение за театър ще присъства в градската среда подобно на "жив билборд" - зад витрините му ще тече спектакъл с осветление и аудио система, което ще позволява на разположените около него зрители да "влязат" пълноценно в действието.
Дървената сценична площадка пред павилиона, както и откритото пространство около него, ще дават възможност за адаптация на различни мероприятия.

През нощта "Контейнерът" ще бъде осветен и в него ще се прожектира видео-съдържание - също част от програмата със събития. Официалното откриване ще се състои на 31 юли (неделя) в 20.00 ч. в "Княжеска градина" с вербатим пърфоманс и прожекция "Експонати". Арт-сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври.

"Традиционното разбиране, че театърът се случва само в предназначените за това места, не ни стимулира достатъчно. Имаме желание да се върнем към един по-автентичен и същевременно актуален модел - този на площадния театър - който пресреща хората и ги конфронтира директно, приспособявайки се към контекста на реалния живот", казват организаторите.

Сценичният павилион на VOX POPULI става реалност благодарение на подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел "Открити сцени". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура".