Днес започват Богородичните пости, интересни имена имат празник
Секция: Православие
31 Юли 2022 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес започват Богородичните пости, интересни имена имат празник

/КРОСС/  На 31 юли църквата почита Свети праведни Евдоким. Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители - Василий и Евдокия. Във времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия.

Сред шума и светската суета бил като крин сред тръни и като злато сред огън. Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Но по Божия промисъл се поминал рано, на 33 години. Неговите мощи се показали целебни. Люде умопобъркани и болни оздравявали чрез допиране до неговия гроб.

След 18 месеца от смъртта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо - цяло, без никакъв белег на разложение. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и поставени в новата църква "Св. Богородица", построена от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали такива чудеса, че за вписането им, както говори съставителят на житието му, "няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце." Самата пръст взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала болни. Евдоким е име от гръцки произход и означава похвален. Имен ден празнуват: Евдоким, Евдоки, Евдокия, Дочка и Дочо.