Атанас Зафиров: С БСП в управлението постигнахме най-социалния бюджет досега
Секция: Интервюта
31 Юли 2022 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Зафиров: С БСП в управлението постигнахме най-социалния бюджет досега

/КРОСС/ "Отбелязахме 131 години от организираното социалистическо движение в България. Това е празникът на БСП и на левите хора, използвам случая да ги поздравя. По-различното беше, че се провежда в една доста по-различна ситуация- политическа криза, бушуваща война. Затова и посланията, които днес отправихме са много актуални и звучат наистина въздействащо. Това бяха послания за мир, за край на войната и начало на дипломацията, послания за солидарност и социална справедливост." Това заяви заместник-председателят на БСП и на ПГ "БСП за България" Атанас Зафиров в предаването „Офанзива" по Nova News.

Според него е факт, че задкулисието и тъмните сили са се сдружили и са свалили кабинета, защото са се почувствали застрашени. „Същите тези хора и кръгове атакуваха и президента и тогава ние, социалистите, бяхме първите, които излязоха в негова подкрепа. За съжаление, когато тези хора и тези кръгове атакуваха правителството, ние не получихме тази подкрепа от президента. И това ни дава основание да казваме, че по някакъв начин той също е съпричастен", допълни той и бе категоричен, че видимо президентът изпитва дискомфорт в своите функции и иска да управлява чрез служебни кабинети.

„Обвинението, че оставяме хаос в енергетиката е много тежко и незаслужено. Както чухме и в речта на Корнелия Нинова - ние наистина оставяме една подредена и работеща икономика. Доказват го и европейските статистики, където наистина българската икономика е във възход и на първо място в ЕС, показват го ръстът на БВП и на доходите", обобщи Зафиров за нападките на президента Радев, а за евентуалното участие на социалисти в служебния кабинет посочи, че в предишни кабинети това се е случвало без да е било съгласувано с органите на БСП.

„Близо 90% от Националния съвет и Конгреса стоят твърдо зад ръководството и провежданите от него политики. Доста е подозрителен начина и времето, в което излязоха решенията на българския съд." Така заместник-председателят на БСП коментира решението на съда да отмени партийните наказания на Кирил Добрев и Калоян Паргов.
По думите на Атанас Зафиров, всеобщо е мнението, че БСП в управление с дясна партия е постигнала най-социалния бюджет, и то само с 26 народни представители, което показва социалния профил на правителството.

Социалистът заяви, че след преминаването на недопустимите граници с изгонването на руските дипломати се е видял резултатът, че Кирил Петков повече не е бил кандидат за министър-председател, и това е по заслуга на българските социалисти. „Не само, че препоръчваме да се възобновят доставките от „Газпром", но то беше и записано в нашата програма. Тук не става въпрос за геополитика, а за прагматизъм. И това го казват работодателите, които формулират 80% от БВП", каза той и добави, че дори след количествата от Азербайджан и евентуално втечнения газ от САЩ, пак остават 1 млрд. куб.м. годишно, които трябва да си набавяме.

Народният представител от левицата коментира, че напускането на министрите на БСП при последното заседание на Министерски съвет е част от сгрешената комуникация и министрите на левицата чак на самото заседание са разбрали, че ще бъде разглеждан въпросът за новите F-16.

В заключение Атанас Зафиров посочи, че БСП от партия, с която никой не иска да си говори, се е превърнала в партия, с която всеки иска да говори.