Лавров: Посещението на Пелоси в Тайван отразява желанието на САЩ да докаже на всички своята безнаказаност
Секция: Русия
03 Август 2022 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Посещението на Пелоси в Тайван отразява желанието на САЩ да докаже на всички своята безнаказаност

/КРОСС/ Пътуването на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван беше продиктувано от желанието на Вашингтон да докаже своята безнаказаност и всепозволеност. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с външния министър на Мианмар Вуна Маунг Луин, предава ТАСС.

„Не се наемам да съдя от какво са се ръководили американците, но фактът, че това отразява същата линия, за която говорим по отношение на украинската ситуация, не се съмнявам. Това е желанието да се докаже на всички безнаказаност и да се покаже тяхната всепозволеност", допълни още Лавров.

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че не вижда друга „причина за създаване на такъв дразнител, всъщност изневиделица, знаейки много добре какво означава това за Китайската народна република".

В изявление, разпространено във вторник от руското външно министерство, се посочва, че руската страна разглежда това „посещение като явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на КНР". На площад "Смоленская" те също призоваха Вашингтон да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае нова геополитическа реалност, в която вече няма място за американска хегемония.

Посещението на председателя на долната камара на Конгреса на САЩ в Тайван е първото за американски политик от такъв ранг за последните 25 години. Пекин многократно е предупредил американската страна, че ако посещението се осъществи, то няма да остане без последствия, Китай ще предприеме крути мерки. Вашингтон смята, че Пекин може да предприеме стъпки в светлината на потенциалното пътуване, което би довело до криза, вкючително изстрелване на ракети или провеждане на военни учения.