Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум
Секция: Здраве
04 Август 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум

/КРОСС/ Инфекциозните клиники на територията на София - "Св. Ана", Инфекциозна болница, ВМА, "Софиямед" в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи. С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

За мерките в София той уточни, че заповедта е за срок от 15 дни. В нея са споменати обектите, където маските трябва да се носят задължително - лечебни заведения, оптики, аптеки, търговски обекти. Във фитнесите и заведенията за хранене няма да има маски. Деца под 6-годишна възраст също няма да носят маски.

Надеждите са в този срок да успеем да пречупят вълната. София в момента е в едно високо плато. Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди, каза Пенчев. Уточни, че безспорно има и скрита заболеваемост. Каза също, че носенето на маски в транспорта е дало резултат.