Проф. Тодор Кантарджиев: До две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи
Секция: Здраве
04 Август 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Тодор Кантарджиев: До две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи

/КРОСС/ Достигаме хребета - най-много случаи за единица време. Мисля че до две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи. Разбира се, това до голяма степен зависи и от поведението на хората. Това каза за БНР професор Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столичната община по повод новите Covid мерки в София.

Той оцени като "неприятна тенденция" масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус, откакто НЗОК не поема цената на тези тестове.

„Това е лишило "системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области. Случаите, които в момента се регистрират, са на базата на няколкостотин PCR-а само и няколко хиляди антигенни. Може спокойно да кажем, че вероятният брой на новите случаи е доста по-голям", допълни Тодор Кантарджиев.

„Хората със симптоми рискуват да разпространяват инфекцията. Искам да изясним нещо, което даже много големи специалисти в нашата страна говорят - "заразни настинки". Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване "настинка" няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото. Да стоиш сега, лятно време, на течение и потен се свиват кръвоносните съдове в носа, намаляват се възможността бели кръвни клетки да снабдяват със защита лигавицата на носа и много по-лесно се заразяваш. Настинката винаги е някаква инфекция", заяви Тодор Кантарджиев.

Според Кантарджиев в София има "някакъв колективен имунитет", но поради бавната имунизация по света вирусът е мутирал. Той предупреди, че около 10 месеца след ваксина и преболедуване хората карат Covid-19 по-леко: "Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили повече от 10-ина месеца".

"Това не е чак до бодрячеството, казано от някои бивши служебни министри, че било "грипче". Не! Още не е грип, защото и смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип. Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и ноември месец да сложат модифицираната ваксина. Важно е ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер, защото са слабо защитени от новия вариант. Ако си направят бустер, следващите 4-5 месеца ще са защитени от тежко прекарване и дори от проява на заболяването на новия вариант", коментира Тодор Кантарджиев.

„Маските категорично имат ефект. В момента се притеснявам, че малко се компрометират маските, което говори за две неща - първо, че някой преследва това хората да са недисциплинирани и, второто - че малко хората се поразглезихме. Ако си носиш една маска, която да слагаш, когато има много хора или си в транспорта, мисля, че не е кой знае какво натоварване на психиката. По-хубаво е по-рядко да са хората, когато дишат един въздух", каза той по повод изключването на заведенията от обхвата на новата заповед", Тодор Кантарджиев.