Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон

/КРОСС/ "До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон". Това каза пред NOVA NEWS вирусологът доц. Любомира Гломб. "За щастие предхождащият имунитет, особено този от ваксина, успява да пази от тежко боледуване и влизане в болница", допълни тя и припомни, че Омикрон е доминиращият вариант у нас. Той е много заразен и заобикаля имунитета. Предупреждението ѝ: „Малък процент от голямо число също е гоямо число".

По думите на вирусолога безсимптоният период доста се е съкратил, инфекцията с новите варианти "лекичко се измести в по-горните дихателни пътища,затова PSR тестовете на втория-третия ден вече могат да бъдат положителни. За антигенния тест е много характерно, че за варианта Омикрон има закъснение на позитивиране с 3-4 дена", посочи Гломб.

По нейни думи вълните, предизвикани от Омикрон, се характеризират с бързо нарастване - като ракета, на позитивните случаи и после бързо спадане. Тя не се нае с прогнозира как ще се развие вирусът, но подчерта, че е важно да се следи как вървят мутациите и имунизационния процес.

Доц. Гломб коментира и мерките срещу вируса. „Не е нужна министерска заповед, за да си мием ръцете. Особено в затворени помещения е добре да се носи маска. Сега вече има и наредба за това. Нека се носи, защото заболяемостта в София наближава 500 човека на 100 хиляди, това че не е малка цифра".

За изключението за персонала в заведенията за хранене, посочени в наредбата за носене на маски в София, каза: „И мен ме учуди това нещо. Явно са имали епидемиолозите, икономистите, политиците някакви съображения да го сложат. Не бих го коментирала, защото не зная съображенията им защо е така".

Според нея трябва да се носят маски навсякъде в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние между хората и трудно се проветрява.