Христо Алексиев: Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен
Секция: ПОЛИТИКА
04 Август 2022 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Алексиев: Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен

/КРОСС/ Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен. Това каза след среща с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари служебният министър Христо Алексиев.

„Натрупано беше доста напрежение. Всички знаем, че в момента имаме множество кризи. Сериозният ръст на инфлацията освен привнесените причини, голяма част се генерира и тук - поради неправилни публични политики, които се прилагат. Ние като служебно правителство смятаме, че трябва да работим върху първоизточника на инфлацията и тези кризи. Транспортният бранш беше неглижиран и това доведе до много високи разходи, които се отразиха на всяка една суровина, стока и услуга. Коментирахме да започнем стъпка по стъпка да решаваме тези проблеми и да стопираме инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение", каза още Алексиев.

"Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи", предложи транспортния министър. "Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния потребител", допълни Алексиев.

Христо Алексиев определи ТОЛ системата като "неадекватна и недобре структурирана".

"Не искаме да загубим прихода в бюджета от ТОЛ таксите, но смятаме, че можем да увеличим цената на транспортния трафик през страната и да бъде по-облекчено таксуването за родните превозвачи. Без това да засегне кой знае колко приходите от тези такси в бюджета", коментира Христо Алексиев.