Чавушоглу: Споразумението за зърното може да стане основа за всеобхватно прекратяване на огъня в Украйна
Секция: СВЯТ
05 Август 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чавушоглу: Споразумението за зърното може да стане основа за всеобхватно прекратяване на огъня в Украйна

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви днес, че споразумението за износ на зърно от украински пристанища, подписано в Истанбул на 22 юли, може да бъде основа за "всеобхватно прекратяване на огъня", за да се сложи край на войната в Украйна.

Чавушоглу направи това изявление на съвместна пресконференция с малайзийския си колега Сайфудин Абдула в Куала Лумпур, предаде Анадолската агенция. Турският външен министър говори, след като първият кораб със украинско зърно, отплавал от Одеса, премина инспекция в Истанбул и продължи пътуването си към Ливан. Чавушоглу напомни, че срокът на действие на споразумението е четири месеца и може да бъде удължен, ако не бъдат направени възражения. На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха историческо споразумение за повторно отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци заради продължаващата вече шести месец руско-украинска война. В рамките на споразумението от 27 юли в Истанбул работи Съвместен координационен център, в който влизат представители на Турция, ООН, Русия и Украйна, за да се осигури безопасното транспортиране с търговски кораби на хранителни продукти и торове от трите ключови украински черноморски пристанища.

Чавушоглу заяви на пресконференцията днес, че ако сделката бъде удължена без възражения, то "Русия също ще може да изнася собственото си зърно и свързаните с него продукти, както и торове". Той подчерта, че целият свят се нуждае от тези стоки, идващи от Украйна и Русия. Турският външен министър изрази надежда, че сделката може да стане "основа за всеобхватно прекратяване на огъня, мирен план и траен мир" в региона. Той посочи, че страната му продължава да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна. По отношение на отношенията с Малайзия Чавушоглу заяви, че връзките между двете страни са се издигнали до нивото на всеобхватно стратегическо партньорство и отбеляза подписаните споразумения между правителствата, компаниите и университетите.

Чавушоглу съобщи, че търговският обмен между Турция и Малайзия е нараснал с 60 процента и е достигнал 2,42 млрд. долара през първата половина на тази година. "Имаме цел за обем на търговията от 5 млрд. долара, като изглежда, че тази цел е постижима през тази година. Очевидно е, че трябва да работим за по-балансирана търговия", добави той. Турският външен министър заяви още, че двете страни ще продължат сътрудничеството си по въпроси, които вълнуват двете страни, като например народа рохинга, положението в Афганистан, Палестина, регионалните въпроси и борбата с ислямофобията.