Еленко Божков: Една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7 танкера
Секция: ИКОНОМИКА
05 Август 2022 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еленко Божков: Една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7 танкера

/КРОСС/Две министерства започват работа по създаването на оздравителен план за „Булгаргаз". Целта е дружеството да има възможност да плаща необходимите количества природен газ. Заради газовата криза в страната, служебното правителство обяви, че още през следващата седмица ще бъде обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. България разполага със запаси от синьо гориво до края на месец септември.

Очаква се и решение на служебното правителство по казуса с вече договорените количества от кабинета „Петков", а срокът е 19 август. Пред NOVA служебният зам.-министър на енергетиката и представител на кризисния щаб Еленко Божков заяви, че една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7-те танкера.

По думите на Божков доставките за България до месец септември тази година са уредени, но под въпрос са следващите три месеца. Има един дефицит - 1/3 не ни достига от това, което ни трябва - и със седемте танкера, и с азерския газ. Трябва да намерим за тези три месеца допълнителни количества и затова се обявява този търг, обясни заместник-министъра на енергетиката.