Ирена Анастасова: БСП поставя на първо място интересите на България
Секция: ПОЛИТИКА
05 Август 2022 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирена Анастасова: БСП поставя на първо място интересите на България

/КРОСС/  В дневния ред на днешния пленум на БСП не е предвидено да се обсъжда съдбата на тримата министри в служебния кабинет, които са част от левицата - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. Това съобщи в студиото на БНТ "Денят започва" Ирена Атанасова - заместник-председател на БСП. Ако бъде поставен въпросът на заседанието на Националния съвет, може би ще бъде обсъден, но не предвиждаме такова нещо, увери тя. Атанасова припомни, че според устава на партията, това е казус, по който Националният съвет трябва да се произнесе.

Това досега се случваше, сега не се случи. Колегите, които приеха участието си като министри в служебния кабинет, избраха своето поведение и своя път. Логично е, че бидейки служебни министри, тези колеги няма как да участват в кампанията, няма как да помогнат на БСП и да се включат активно в предстоящите избори. Те явно са направили този избор - да не помогнат на партията в този момент, което, лично аз смятам, че не е редно. Ако те бяха попитали Националния съвет или Изпълнителното бюро, както направи Янаки Стоилов, когато беше служебен министър на правосъдието, не мисля, че НС и ИБ щяхме да кажем "не". Това е техен начин на поведение, което говори за отношението към задачите, които трябва да изпълнява нашата партия и сложната ситуация, в която се намираме, коментира заместник-председателят на БСП.

По думите ѝ на партийния форум социалистите ще трябва да определят формулата, с която БСП ще се яви на предстоящите избори, коалициите, възможните съюзи преди изборите с останалите политически формации, както и правилата и критериите, по които ще се номинират кандидати за народни представители, за да може партийните структури по места да започнат подготовка за изборите.

На въпрос за конфронтацията между БСП и президента Румен Радев Атанасова заяви, че е имало индикации за настъпващия разрив още миналата година - нещо, в което трудно са повярвали не само членовете на социалистическата партия, а и политически анализатори. Тя допълни, че като човек е огорчена, защото докато от БСП са се опитвали да направят и невъзможното, за да се състави редовно правителство, "на "Дондуков 2" тихо и кротко са седели и са подреждали министерство по министерство, всички кадри".

Този бой от всички страни, включително от президентската институция и от други партии е основно по БСП. Аз не знам друга партия да е концентрирала върху себе си толкова огън, каза Атанасова и допълни: "Основното, което провокира господин Радев е, че сегашното ръководство на БСП не се влияе нито от един, нито от друг олигарх, нито от едно, нито от друго посолство. Аз съм убедена, че ръководството на БСП и председателят на партията Корнелия Нинова поставят на първо място интересите на България и след това интересите на БСП и интересите на който и да е било друг. Това е единствено правилното поведение, за да разрушим наистина досегашния модел в страната.