Велислав Минеков и Пламен Славов ще бъдат гости на Националния събор в Копривщица
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2022 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велислав Минеков и Пламен Славов ще бъдат гости на Националния събор в Копривщица

/КРОСС/ Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов ще бъдат гости на официалното откриване на XII издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица, което ще премине под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието е под мотото „България пее в Копривщица". Официалното откриване ще се състои на 6 август, събота, от 10 ч. на Централната сцена на Събора във възрожденския град музей.

Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе тази година на 5, 6 и 7 август. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ - БАН).

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

В две поредни години дванадесетото издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022 г. бе утвърден и Регламент.

Медийни партньори на XII издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица са БНР и БНТ. Освен репортажи за събитието ще бъде подготвен и документален филм от трите дни на Събора. Филмът ще бъде излъчен по БНТ.